34 verwerkingen
Sorteren op: Verwerking / Organisatie / Onderdeel / Nummer
Project Nominale loonrigiditeiten
Het doel van dit project is om na te gaan hoe neerwaartse rigiditeiten van het nominaal loon fluctueren over de tijd. Een beter inzicht in veranderingen in de verdeling van groeivoeten over recente jaren kan bijdragen aan de verbetering van de modellering en raming van de loonvorming.
Project Overstromingsrisico woningen
Onderzoek in hoeverre woningen blootstaan aan overstromingsrisico en bij welke groepen huishoudens welk risico neerslaat, waarbij extra aandacht uitgaat naar de vraag welke groepen huishoudens veel risico lopen en wat hun kenmerken zijn (draagkracht/sociaal-economische kwetsbaarheid). Klimaatrisico's nemen door versnelde klimaatverandering toe. Er is nog onvoldoende informatie beschikbaar over de verdeling van risico’s over groepen huishoudens en dit onderzoek voorziet in die behoefte.
Project Positie van Nederlandse Bedrijven in Waardeketens
Kennis en inzicht opbouwen over wereldwijde waardeketens, in het bijz. in Nederland. Begrip van brede patronen van deelname aan Global Value Chains en activiteiten die bedrijven uitvoeren. Wat is hun positie binnen mondiale en binnenlandse waardeketens (rel. dicht bij grondstoffen, of rel. dicht bij consumenten), hoe verandert deze positie over de levenscyclus van bedrijven, wat zijn de drijfveren en gevolgen van deze positie in de waardeketen en de invloed van bedrijfsactiviteiten hierop.
Project Privatisering van het onderwijs
Onderzoek naar privatisering van het onderwijs. De groei van het private onderwijs brengt kansen en risico's met zich mee. Privaat onderwijs kan de kansengelijkheid onder druk zetten en het reguliere onderwijs verdringen. Privaat onderwijs heeft echter ook de potentie om menselijk kapitaal te vergroten. Het onderzoek betreft de aanbodkant van privaatonderwijs (schaduwonderwijs zoals betaalde bijles, huiswerkbegeleiding, examentraining, etc. en privé scholen) en de groei van de sector.
Project Stagevergoedingen
Verdiepend onderzoek naar de (verschillen in) formele stagevergoedingen bij opleidingen in het mbo, hbo en wo en daarbij subgroepen scherper in beeld te brengen en te onderzoeken of er beleidsrelevante trends zijn. Gekeken wordt onder meer naar veranderingen over de tijd in het aandeel betaalde stages, of naar verschillen in de stagevergoeding op basis van achtergrondkenmerken van de leerling, wat relevant is met het oog op gelijke kansen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.
Project Stapeling van Risico's en Weerbaarheid
Dit onderzoek brengt in kaart wie geraakt wordt door welke schokken (nadelige gebeurtenissen), in hoeverre deze schokken zich concentreren bij bepaalde groepen, hoe groot en persistent deze schokken zijn, hoe weerbaar mensen zijn en welke rol beleid daarin speelt. Doel: beter zicht krijgen op de sterke en zwakke kanten van het huidig stelsel van sociale zekerheid, belastingen en toeslagen, en hoe de zwaktes aan te pakken met meer preventief beleid en door gaten in het sociale vangnet te dichten
Project Studieschuld (8478)
Op dit moment is nog weinig bekend over de hoogte van studieschulden en de kenmerken van studenten met verschillende niveaus van studieschuld. Ook weten we niet hoe de hoogte van de studieschuld en de kenmerken van de studenten samenhangen over tijd. Met dit onderzoek brengen we de gemiddelde hoogte en variabiliteit van studieschuld per groep studenten in kaart.
Project Voorspellende waarde LVS
We onderzoeken de voorspellende waarde leerlingvolgsysteem (LVS) voor eindtoets/schooladvies, en mogelijke determinanten van structurele verschillen tussen leerlingengroepen.
Projectendatabase Onderwijsonderzoek
Bevorderen en afstemmen van de onderlinge samenwerking in het kader van onderwijsonderzoek. Doel om Partijen over en weer te informeren over de projecten betreffende onderwijsonderzoek die door een Partij worden gefinancierd of in opdracht van een Partij wordt uitgevoerd. Ook heeft deze samenwerking tot doel de afstemming van deze projecten op elkaar te optimaliseren en informatie over de projecten toegankelijk te maken voor beleidsmakers en onderzoekers in het veld.
To2
Opdrachtgever zal per e-mail contactgegevens verstrekken ten behoeve van hetonderzoek beschreven in de opdracht. Het gaat hierbij in elk geval om de volgende groepen: medewerkers van het Rijk, medewerkers van de TO2-instellingen en leden van de evaluatiecommissies. Mogelijk worden hier als onderdeel van het econometrisch onderzoek nog bedrijfsgegevens van klanten van TO2-instellingen aan toegevoegd (E-mailadressen, KVK-nummers).