34 verwerkingen
Sorteren op: Verwerking / Organisatie / Onderdeel / Nummer
Onderzoek naar redenen waarom bedrijven uit Nederland zijn vertrokken
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, waarin de regering wordt gevraagd onderzoek te doen naar welke zaken het meest bijdragen aan een eventueel besluit van een bedrijf om te verhuizen naar een plaats buiten Nederland.
Onderzoeken van arbeidsbesparende innovaties binnen topsectoren
Krijgen van beter inzicht in het arbeidsbesparingspotentieel van innovaties binnen de sectoren welke actief zijn binnen de topsector energie. Een effectief instrumentarium kan mogelijk helpen de druk op de arbeidsmarkt binnen de energiesector te verlagen. Dit inzicht wordt verkregen door de contactpersonen van de betrokken bedrijven te benaderen middels digitale enquête en waar nodig telefonisch
Opstellen van handreiking voor samenwerking gemeentes en energie coöperaties
Het opstellen van een handreiking voor samenwerking tussen gemeenten en energiecoöperaties met de verzamelde gegevens van enquêtes. De voortgang hierover wordt gecommuniceerd via een nieuwsbrief
Project Arbeidsmarktoelage NPO
Effect meten van de tijdelijke 2-jaarlijkse arbeidsmarkttoelage voor onderwijspersoneel op de 15% van de scholen (vestigingen) in het primair en voortgezet onderwijs met de hoogste gewogen achterstandsscore. De persoonsgegevens zijn noodzakelijk voor dit onderzoek: voor evaluatie van kwaliteit van beleid en omdat deze gegevens bepalend zijn voor toekennen van de arbeidsmarkttoelage. Doel arbeidsmarkttoelage: lerarentekort bestrijden op scholen met een uitdagende leerlingpopulatie.
Project Betaalbaarheid en solidariteit in de zorg
De inkomens- en risicosolidariteit in het Nederlandse zorgstelsel in kaart brengen. De inkomens- en risicosolidariteit willen we berekenen met behulp van CBS-microdata gegevens. Vervolgens gaan we na wat de gevolgen voor de inkomens- en risicosolidariteit kunnen zijn bij een toekomstige stijging van de zorguitgaven of bij beleidswijzigingen in de zorg. Het doel is om beleidsmakers tijdig te informeren over mogelijke veranderingen met betrekking tot de solidariteit van de zorg.
project Brede uitkomsten Geestelijke GezondheidsZorg
Dit onderzoek analyseert in hoeverre GGZ-behandelingen samenhangen met maatschappelijk functioneren en kunnen leiden tot verbeteringen daarin. Daartoe worden onder andere arbeidsmarktuitkomsten en levensgebeurtenissen bestudeerd. Zulk onderzoek is tot op heden nog niet in Nederland gedaan op basis van administratieve data en kan inzicht bieden in de effectiviteit van GGZ-beleid.
Project Economische effecten infrastructuur
Dataverzameling en -bewerking tbv een ruimtelijk algemeen evenwichtsmodel van Nederland met CBS-buurten (of evt pc4) als eenheden, waarmee economische gevolgen van nieuwe infrastructuur in kaart worden gebracht. Bijv. andere locatiekeuzes van werknemers en bedrijven, variatie in lonen en bevolkingsdichtheid. De parameters van dit model worden geschat obv CBS-microdata.
Project Heterogene inflatie
Onderzoek naar de inflatieheterogeniteit in Nederland op huishoudniveau door in kaart te brengen welke huishoudeigenschappen relateren aan de omvang van inflatie. Omdat het onbekend is in hoeverre er in Nederland sprake is van inflatieheterogeniteit en wat de oorzaken en gevolgen ervan zijn, is het lastig voor het CPB om de koopkrachtcijfers te duiden en is het moeilijk voor de politiek om gericht en efficient beleid te voeren.
Project Kansengelijkheid in het mbo - verschillen in doorstroom
Onderzoek naar de verschillen in doorstroommogelijkheden (i.e. het stapelen van diploma’s) tussen scholen en subgroepen binnen het mbo en in hoeverre deze verschillen wijzen op ongelijke kansen. Het onderzoek zal meer inzicht geven in de stromen in, door en uit het mbo en de mate waarin deze samenhangt met de achtergrondkenmerken van leerlingen en mbo-instellingen. Het stapelen van diploma’s is voor leerlingen en studenten en belangrijke manier om de onderwijsladder te beklimmen.
Project Kosten baten klimaatbeleid/pilot verdelingseff. isolatiestandaard woning
Verrichten van beleidsonderzoek om departementen en maatschappij te voorzien van meer informatie en inzicht in de kosten en baten en verdelingseffecten van klimaatbeleid, waaronder effecten op inkomens en vermogens. Aanvullend inkomensbeleid kan nodig zijn om de klimaattransitie te ondersteunen en mogelijk te maken. Ter onderbouwing van klimaatbeleid en aanvullend beleid is gericht onderzoek nodig.